Obama goes Africa

Då  mina tv sittande kvällar fylls upp med opersonliga och ytliga program såsom Top Model & Next, så skrek hela min kropp om att för en gångs skull skriva om något vettigt. Slö tittade på dokumentären om Obamas resa till Afrika 2008 - och varför inte skriva om detta passade ämne då han blev tillsatt som president för USA igår :) Enjoy, och försök inte somna längst blogg inlägget..

Under Obamas resa till Afrika fanns det tydligen stor rädsla för orealistiska förväntningar, men bortom rädslan fanns det även en vilja att helt enkelt få en ny synpunkt på hur USA integrerar med Afrika. Men dock med förståelse inför dom stora förväntingarna - det var ju trots allt Kenyas egen son kommer på besök! Kenyas folk skulle äntligen förenas med denna stora man. Obama skulle kunna identifiera sig med människorna, erkänna&uppmärksamma korruptionens existens i landet och då framstå som trovärdig - vilket var hela målet med resan!




Detta val i USA med Barack Obama i spetsen har fått ofantlig stor uppmärksamhet i Kenya, vilket kommer gynna dom positivt. Obama är en stor förebild då han visar att t.o.m som president för USA, aldrig glömmer sitt ursprung. Hans vistelse i Kenya är inte bara till för att hålla tal, utan han är där för att lyssna & lära. Då kenyanerna inte känner sig delaktiga och kapabla till förändringar, så ser de Barack Obama som en förbindelse och ett hopp.

"you are all my brothers and sisters"


Kenya och den afrikanska kontinenten utnyttjar inte hela sin potential och erkänner inte att de befinner sig i ett krisläge. Istället använder de sig av rättsystemet på ett så fult sätt att rättvisa inte längre finns. Kenyas och Afrikas folk kan inte längre ens lita på sin egen regering, i all denna djungel av korruption. De behöver en öppen och ansvarstagande regering och det är det Obama och USA skapar vägar till möjlighet för. Precis på samma sätt som hans pappa fick då han kom till USA första gången.

Ett annat stort offentligt engagemang var då Obama & Michelle valde att aids testa sig, för att vägleda det afrikanska folket om hur viktigt det är för drabbade att få en prognos för att kunna förhindra att sjukdomen bryter ut helt. Efter det offentliga aidstestet uppskattade smittskyddsinstitutet att omkring en halv miljon människor att även de skulle göra det, efter Obamas åtagande till att testa sig. Där kan man verkligen tala om att agera som förebild till fullo!



Sydafrikas aidspolitik har varit problematisk då den baserats på vidskeplighet och felaktig information istället för vetenskap. Det är då jag säger bra Barack! Bra Barack att du med mod vågar kritiserar denna idiotiska politik om något så viktigt som aids/HIV. Detta är början på förändring - början på en förändrad attityd kring ämnet HIV.

Obama vände sig även till Darfur området och dess hemska etniska rensning, under hans besök i Afrika. Aktivt försökte han ta reda på hur situationen ser ut i flyktinglägrena med egna ögon. USA och andra stora nationer måste börja bry sig och öppna ögonen - få in en fredsstyrka från FN in i regionen! Se till att USA aktivt engagerar sig i att leda FN in i Darfur och stabiliserar regionen. Detta tror och hoppas jag på i Obamas styre som ny president. Tack vare dessa historier han fått höra från flyktingarna själva, kommer han ta med sig till USA för att sedan rapportera berättelserna vidare.




Obamas enda mål är denna grundläggande möjlighet till att studera, god hälsa och tillgång till mat&vatten. Dessa saker som vi västerlänningar tar för givet och som en självklarhet i livet och våran vardag. Men med styrka, fokus och djup insikt tror jag att förändringar sakta kommer att börja ske och mirakel kommer börja inträffa.

Vid pennan, Charlotte..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback